Kontor på Gammel Kongevej



Gemt væk fra Gammel Kongevejs larm og trafik, med indgang gennem gården og med et usædvanligt velvoksent figentræ lige udenfor vinduerne skulle der ligge et lille kontor for to personer. Opgaven med at istandsætte og indrette det forhenværende
baglokale viste sig at handle om at skabe et præcist og velovervejet kontrolrum – et sted som på trods af sin begrænsede størrelse føles stort og vigtigt, og som kunne fungere som en tilfredsstillende scene for ret forskellige arbejdssituationer.

 

Stedets og brugens præmisser



I dagligdagen ankommer kontorets begge brugere alene. Men hvad enten de ankommer i bil, er på racercykel eller gåben for at arbejde, er det til enhver lejlighed vigtigt at de nemt kan gøre sig klar til møder.

Der blev derfor etableret toilet med bruser og en niche for et lille køkken i den nordlige del.
Ved siden af blev der gjort
plads til et spiseområde mens de to arbejdspladser og arkiv blev placeret i den sydlige del. I skorstenen midt i rummet blev en pejs tænkt ind, som både forstærker rummets opdelingen og samtidigt skaber et fælles fokuspunkt.
Det viste sig at rummets irregulære form egnede sig godt til denne tvetydighed, som vi derfor bestræbede os på at styrke. 






En aflæselig opdeling af funktioner



Udformningen og placeringen af både løse og faste møbler iscenesætter rummet på en måde hvor der dannes forskellige, passende bagtæpper. Rummet er delt op i et fokuseret arbejdsområde–et cockpit, og et pauseområde, hvor også gæster opholder sig.

Som led i denne tvetydighed blev der etableret en ny indgang i den nordlige ende, således at ankommende gæster får fornemmelsen af at være i et større rum; en slags lomme i gården. Samtidigt kan den smalle adgang via trappetårnet blive mere privat og hverdagsagtig. Her er det især
skyggevirkningen fra det store
figentræ udenfor, der danner forbindelsen til gården–en stemning som snarere lægger op til fokuseret skrivebordsarbejde.

Alt afhængigt af hvilken situation som står i centrum kan de andre dele bistå med udsigt og formidle signalværdien af kontoret. Eksempelvis vil en gæst som ankommer ad hovedindgangen opfatte bordet som et mødebord mellem et væghængt whiteboard og udsigten til gården, hvor en bruger til hverdag vil betragte det som et spisebord mellem arbejdspladsen og det lille køkken.





Tegnestuen Lysning, KØBENHAVN, DANMARK. CVR:  35060472,
Tlf: +45 60 47 76 43